duminică, 28 octombrie 2012

Află fără ce nu poate trăi Andreea Raicu şi ce crede despre iubire

Ne-am întâlnit la lansarea primei sale cărţi, "Mănâncă şi arată bine". Andreea, contrar aparenţelor şi siluetei sale, chiar mănâncă! Şi fără să-şi refuze pofta de ciocolată. Mi-a povestit despre stilul ei de viaţă, despre importanţa gândirii pozitive şi a fericirii, inclusiv într-o relaţie.

Cine te-a încurajat să scrii această carte?
Ideea a pornit de la faptul că toată lumea mă întreba ce mănânc să arăt aşa. Oamenii îşi imaginează că iau două frunze, trei măsline,  patru migdale, ceea ce nu este adevărat, cel puţin nu în ultimii zece ani. Mănânc mult, dar am un regim echilibrat. Prietenii îmi spun "termita". Am ţinut diete de slăbire de-a lungul timpului, de la schimbarea metabolismului la dieta cu supă de varză sau regimul disociat. Absolut tot ce era omeneşte posibil.

Mie mi s-a părut că mereu ai fost slabă!
Da, cred că aveam nişte kilograme imaginare. Dar asta nu are legătură cu felul în care arăţi şi te simţi. De multe ori, unele femei par foarte slabe, dar ele consideră că nu e aşa. Şi eu, cum spuneam, am urmat un milion de cure, dar nu era bine pentru că slăbeam organismul. Nu te hrăneşti corespunzător şi, deşi scapi de kilograme, din cauza frustrărilor că n-ai putut să consumi anumite alimente, e posibil să dai năvală în frigider şi să te îngraşi din nou.

Cât timp a durat s-o scrii?
Foarte puţin. Sincer mi-a venit ideea într-o noapte. Sunt reţete adunate, sănătoase,  hrănitoare, rapide,  gustoase, cu ingrediente care se găsesc la orice supermarket. E foarte important să ştii ce să mănânci, cât şi când. Eu nu îmi creez interdicţii. Singurul lucru pe care îl refuz e carnea, în rest nimic. Mănânc trei mese pe zi şi două gustări. Întotdeauna am migdale la mine în cazul în care mi se face foame şi pot să mi-o potolesc. Iar dacă vreau să mănânc ciocolată sau îngheţată, mănânc. Am însă grijă de sfaturile nutriţionistei pe care o consult de 4 ani, de când am o alimentaţie vegetariană, şi nu depăşesc 1.500 de calorii.    

Eşti în forma pe care ţi-ai dorit-o?
Sunt în forma în care mă simt cel mai bine. Nu-mi doresc să mai slăbesc sau să mă îngraş. Nu este bine să ne chinuim corpul, dar asta se învaţă în timp. În urmă cu 10 ani ţi-aş fi spus cu totul altceva.

Ai un simţ estetic foarte dezvoltat. Cum le-ai sfătui să se îmbrace pe cele care nu au bani, dar îşi doresc să arate şic?
Am militat foarte mult pentru această idee, mai ales prin DVD-ul Stylepedia, lansat împreună cu Roxana Voloşeniuc. Stilul nu ţine de bani. Mi-aduc aminte că aveam o colegă în şcoala generală care nu avea posibilităţi financiare şi permanent era aranjată şi îmbrăcată impecabil. Sunt câteva obiecte clasice pe care trebuie să le ai pentru a le purta şi accesoriza încât de fiecare dată să pară altfel. Cămaşa albă, pantalonii negri, sacoul negru, o rochiţă neagră, jeanşi, o rochie de vară, deuxpieces-ul, fusta conică, cardiganul sunt produse care nu trebuie să lipsească din garderobă. Vei ieşi din orice încurcătură.

Ai moştenit simţul estetic sau ai învăţat?

M-am născut într-o familie în care se punea accentul pe partea estetică. Mă refer la îmbrăcăminte, la cum era aşezată masa sau mobila în casă, cum vorbeam... Mama a fost însoţitoare de bord, iar tata, inginer. Deşi mama îmi aducea foarte multe haine din străinătate, bunica, pentru că era croitoreasă, îmi făcea şi ea haine, iar eu eram în culmea fericirii. Surorile mamei au fost pedante, la fel şi bunica, care la 97 de ani, cât a trăit, avea veşnic părul aranjat şi perle la gât. Nu ieşea din casă neasortată.

Uneori ţi-ai dori să nu fii persoană publică?

Da, au fost multe momente până când m-am împăcat cu mine şi am înţeles că nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea. Accept criticile, să nu crezi că vreau să aud ce frumoasă şi ce minunată sunt. Am în jurul meu oameni în care am încredere şi părerea lor mă interesează. Dacă însă sunt doar răutăţi aruncate cine ştie de unde, astea sincer nu mă interesează.

În vremurile de azi, ca să fii fericit în dragoste îţi trebuie noroc sau să fii mai puţin pretenţios?

Nu cred că există o regulă. Cred că pur şi simplu trebuie să ştii cum să-ţi alegi partenerul şi să nu stai cu cineva care te face nefericită. Asta trebuie să cauţi printr-o relaţie, un om care să te facă fericit. Şi, din păcate, cunosc mulţi oameni care, influenţaţi fiind de societate, rămân în cupluri nefericite, doar pentru a fi într-o relaţie.  

Cât de mult a contat norocul pe parcursul ascensiunii tale?
A contat foarte mult. Mărturisesc că sunt un om extraordinar de norocos, dar şi un om extrem de pozitiv. Şi când eşti un om pozitiv, lucrurile se întâmplă într-un mod complet diferit. Am ştiut să iau fiecare parte frumoasă din ce s-a întâmplat şi chiar dacă lucrurile nu au fost cum am vrut eu, le-am considerat lecţii de viaţă. În acelaşi timp, am şi muncit pentru fiecare lucru pe care îl am.

Eşti în zodia Rac, despre care se spune că este dedicată familiei. Ţi-ai dori să ai un copil sau mai mulţi?
Mi-aş dori doi copii, eventual o fată şi un băiat, dar să vedem ce-mi oferă viaţa. Oricum, eu voi fi foarte fericită atâta vreme cât copilul sau copiii vor fi sănătoşi.

Ce îţi doreşti pentru mai departe?
Îmi doresc să-i am în continuare pe oamenii minunaţi cu care lucrez, să fim sănătoase şi eu, şi mama mea, iar toate proiectele, pentru că am o listă lungă de proiecte, să se îndeplinească. Îmi doresc să am viaţa la fel de frumoasă ca până acum.

NU POT TRĂI FĂRĂ...

...mama, prieteni şi Efi
"M-am învăţat să nu am dependenţe, ele cumva nu te lasă să-ţi trăieşti viaţa. Dacă persoana respectivă dispare, practic tu n-ai mai putea să funcţionezi. Totuşi, mi-ar fi foarte greu să trăiesc fără mama, fără prieteni, fără munca mea şi fără câinele meu Efi. Este un metis, dar arată a labrador negru. A fost un câine cu probleme, l-am luat să-l vindec, i-am făcut operaţii şi al meu a rămas."
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu