miercuri, 26 septembrie 2012

Specialiştii Organizaţiei Meteorologice Mondiale susţin: Vom avea un octombrie călduros

Specialiştii în climatologie susţin că temperaturile ridicate din aceste zile sunt provocate de fenomenul El Nino. Potrivit acestora, octombrie va fi o lună călduroasă, cu temperaturi aproape ca vara.


Încă din primăvară, Centrul de Predicţii Climatice din SUA prognoza că un fenomen El Nino se va dezvolta din luna septembrie a acestui an şi va persista până în februarie 2013.
Zilele trecute, reprezentanţii Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) au afirmat că un episod El Nino ar putea avea loc în octombrie, iar efectele imediate se vor simţi în Europa şi în America de Nord, temperaturile fiind peste valoarea normală, iar precipitaţiile, foarte reduse. Prognozele pe termen scurt ale meteorologilor români arată că, deşi sfârşitul acestei luni vine cu temperaturi de până la 32 de grade, începutul lui octombrie va aduce o răcire a vremii şi ploi slabe.
De asemenea, iarna e previzionată de OMM a fi una mai caldă decât în mod normal în prima perioadă, urmată de episoade de vreme severă şi de ninsori abundente de tipul celor care au avut loc şi anul trecut.

Ce este El Nino

El Nino este unul din cele mai complexe fenomene globale ale interacţiunii între atmosferă şi hidrosferă. Acesta se produce în zona tropicală a Oceanului Pacific şi are două efecte majore: încălzirea la suprafaţă a apelor oceanului şi mişcarea acestora dinspre vest spre est, sub impulsul unor mase de aer care se deplasează în aceeaşi direcţie şi modificarea anormală a climei pe întreaga planetă, dar mai ales în zonele tropicale. Denumirea El Nino provine din limba spaniolă şi înseamnă “Copilul Domnului”, fiind folosită de pescarii din Peru şi din Ecuador pentru perioadele din preajma Crăciunului, când apa oceanului este foarte caldă. Fenomenul se repetă la intervale neregulate, cuprinse între 3 şi 7 ani, iar încălzirea poate să dureze chiar şi 1-2 ani.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu