sâmbătă, 29 septembrie 2012

Masura de austeritate fara precedent in Franta. Presedintele cere impozitarea averilor cu 75%


Francois Hollande
Presedintele socialist Fracois Hollande vrea sa obtina un deficit bugetar pe anul viitor de numai 3% din PIB, iar finantarea necesara sa vina din impozitarea dura a celor foarte bogati.
Scopul acestui plan este obtinerea a peste 30 de miliarde de euro la bugetul de stat, asigurand astfel reducerea deficitului bugetar de la 4,5% la numai 3% pentru anul viitor.
Banii vor fi obtinuti prin impozitarea cu 75% a veniturilor foart mari, masura fiind cea mai dura luata in Franta in ultimii 30 de ani, scrie Huffington Post.
Francezii se confrunta cu un somaj fara precedent si cu stagnare economica, astfel incat cresterea estimata pentru anul viitor, de 0,8% pare sa fie greu de obtinut.
Dorinta presedintelui Francois Holland este sa obtina banii necesari la buget, fara sa afecteze puterea de cumparare a persoanelor cu venit mediu sau scazut.
Criticii acestui proiect se tem insa ca masura va afecta competitivitatea industriei franceze.
In prezent, datoria publica a Frantei este de 91% din economie, un record absolut de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
Din cele 30 de miliarde de euro necesare, 20 de miliarde vor fi obtinute din marirea taxelor si 10 miliarde din inghetarea cheltuielilor bugetare.
Deja a fost aprobata o crestere de taxe care va asigura bugetului de anul viitor peste 4 miliarde de euro.
Impozitatea de 75% a veniturilor foarte mari va fi temporara si va viza numai castigurile care depasesc 1 milion de euro anual. Veniturile de peste 150.000 de euro vor fi impozitate cu 45%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu