duminică, 23 septembrie 2012

A plouat cu diamante peste Rusia acum 35 de milioane de ani, la propriu. Rusii au descoperit un zacamant record

Rusia a declarat că se pregăteşte să exploreze un zăcământ uriaş de diamante descoperite sub craterul unui asteroid, estimând că ar putea alimenta piaţa globală de diamante pentru următorii 3.000 de ani.
Cercetătorii ruşi estimează că sub craterul prăbuşit în Sibieria acum 35 de milioane de ani se află "mii de miliarde de carate", depăşind de peste 10 ori volumul tuturor celorlalte zăcăminte de diamante descoperite până în prezent.

Oficialii de la Kremlin au ştiut de existenţa acestui zăcământ încă din anii 1970 însă au păstrat secretul din cauza pieţei ermetice care a adus profituri uriaşe Rusiei, din cauza industriei de diamante artificiale.

Agenţia de presă ITAR-Tass declară că diamantele de la situl Popigai Astroblem sunt de 2 ori mai dure decât cele actuale pe piaţă, fiind astfel mult mai bune pentru uz ştiinţific şi industrial.

Craterul Popigai, care este al şaptelea crater de impact ca mărime pe Terra, măsurând 100 de kilometri în diametru, a fost format acum 35 de milioane de ani în urma impactului unui asteroid de 5-8 kilometri diametru care a lovit Siberia.
Şansele au fost ca în locaţia de impact, solul să conţină concentraţii mari de grafit, care (precum diamantele) este o formă pură de carbon.

Calea clasică de a transforma grafitul sau alte tipuri de carbon în diamante este prin temperaturi intense şi presiuni uriaşe care pot fi în foarte puţine locuri ascunse în mantaua Pământului.

Procesul este unul lent şi plictisitor. O cale mult mai rapidă este de a crea acele temperaturi şi presiuni cu ajutorul unor unde de şoc care apar în cazul impactului unei "pietre absurd de mari" cu o "piatră şi mai mare" care este plină de carbon.

În acest caz, unda de şoc ce trece prin pământ, transformă instant acele depozite de carbon în diamante.

Duritatea lor este dată de faptul că "diamantele de impact" reţin din proprietăţile structurale ale carbonului de unde au provenit şi, în cazul de faţă, structura de grafit le face foarte dure şi abrazive, fiind ideale pentru industrie şi mai puţin utile pentru industria de bijuterii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu