miercuri, 21 noiembrie 2012

6 alimente pe care le consumi des si care afecteaza sanatatea pielii

Aspectul pielii este un barometru al modului in care ai grija de tine si al dietei alimentare pe care o urmezi. Pielea, la fel ca celelalte organe, se hraneste din nutrimentele pe care ti le livreaza alimentele consumate zilnic si raspunde mult mai usor calitatii acestora. In combinatie cu factorii nocivi din mediu, carora epiderma trebuie sa le faca fata zilnic (precum praf, raze ultraviolete, microbi), alimentatia gresita si carentele de vitamine si minerale cauzate de regimul alimentar deficitar conduc la:
- imbatranirea prematura a pielii
- riduri
- pete inestetice
- acnee
- aspect tern.
Descopera lista alimentelor care pot fi considerate dusmanii ascunsi ai pielii tale si evita-le cat poti sau chiar elimina-le definitiv din dieta ta. Vei fi uimita de rezultatul pozitiv. 

1. Mancaruri sarate

In primul rand, sarea afecteaza vizibil aspectul pielii deoarece favorizeaza retentia de apa, ceea ce inseamna ca atat tenul, cat si talia, mainile si picioarele tale vor avea un aspect umflat, inestetic. Pe termen lung, tocmai din cazua retentiei de apa, sarea cauzeaza pierderea elasticitatii pielii si a fermitatii acesteia, favorizand, in acelasi timp, problemele legate de transpiratia in exces.
alimente sarate

2. Produsele fast food

Imbibate in grasimi si sare, produsele de tip fast food sunt nule din punct de vedere nutritional si reprezinta adevarate bombe calorice, cu efect nociv si de lunga durata asupra intregului organism. Odata metabolizate, grasimile saturate si uleiul hidrogenat regasite in fast food incep sa elibereze toxine si radicali liberi, principalii factori care cauzeaza imbatranirea prematura. Mai mult decat atat, grasimile nesanatoase sunt responsabile de cresterea nivelului de colesterol, ceea ce conduce la aparitia inesteticelor puncte albe in zonele sensibile ale tenului.

3. Alimentele procesate

Dulciurile, produsele de patiserie, mezelurile, margarina, pateurile - sunt alimente intens procesate, cu un continut generos de aditivi alimentari, zahar, grasimi, coloranti si conservanti, substante chimice care, in timp, afecteaza ireversibil sanatatea si frumusetea pielii tale. Concret, aceste ingrediente influenteaza reactiile inflamatorii care au loc in stratul profund al epidermei, provocand alergii, acnee, iritatii sau eczeme.  In categoria produselor procesate se incadreaza si bauturile carbogazoase si chiar unele sucuri fara acid, deoarece contin o cantitate foarte mare de zahar si conservanti alimentari.

4. Alimente cu un indice glicemic ridicat

Consumate frecvent, alimentele bogate in glucide si carbohidrati (precum painea alba, pastele, cartofii, orezul si dulciurile) pot cauza dezechilibre hormonale severe. Glucidele pe care aceste alimente le contin sunt rapid transformate de catre organism in zahar si glucoza, care se infiltreaza ulterior in fluxul sangvin. Nivelul crescut de glucoza din sange poate provoca atat boli de inima, cat si dezechilibre hormonale reflectate in acnee, productie excesiva de sebum si transpiratie la nivelul pielii. Totodata, excesul de zahar din sange afecteaza si stratul de colagen de la nivelul pielii, determinand pierderea elasticitatii si a fermitatii acesteia.
alimente dulci

5. Carne din comert

Animalele si pasarile crescute in ferme, destinate consumului in masa sunt adevarate bombe de hormoni, antibiotice si steroizi. Din cauza cererii masive de pe piata de consum, firmele care se ocupa de cresterea acestor animale apeleaza la metode artificiale, bazate pe injectarea de hormoni si steroizi, astfel incat acestea sa creasca mai repede si  sa isi mareasca masa musculara intr-un timp extrem de scurt. Indiferent de modul in care este gatita, carnea din comert pastreaza doze importante de hormoni care, ajunsi in organismul nostru, determina dezechilibre homonale traduse prin aparitia acneei si a inflamatiilor la nivelul epidermei. De asemenea, daca nu sunt consumate corespunzator, mancarurile care au la baza carne din comert pot provoca toxiinfectii la nivelulu tubului digestiv, deoarece sunt greu de digerat si provoaca constipatie.

6. Laptele din comert

Medicii specialisti ne recomanda sa fim atenti la sortimentele de lapte pe care le cumparam. Conform mai multor studii efectuate, consumul zilnic de lapte din comert este asociat cu aparitia acneei si a problemelor de piele. Acest fapt este cauzat de continutul mare de hormoni naturali de crestere regasiti in lapte, mai ales ca 90% dintre acesta este obtinut de la vaci aflate in perioada de gestatie. Persoanelor care au probleme acute cu acneea le este recomandata reducerea consumului de lapte si inlocuirea acestuia cu iaurt degresat. Datorita procesului de fermentatie prin care trece, iaurtul are cu 80% mai putini hormoni de crestere in comparatie cu laptele.

Suplimentele alimentare

Poate parea paradoxal, insa suplimentele alimentare chiar iti pot face rau. Daca ti le administrezi fara prescriptie, in doza prea mare sau intr-o concentratie prea mare a vitaminelor si a mineralelor, suplimentele alimentare pot modifica in sens negativ aspectul si echilibrul pielii tale. De exemplu, un aport prea mare de vitamina A poate cauza deshidratarea pielii desi, in mod normal, aceasta este benefica pentru mentinerea elasticitatii si fermitatii acesteia. Este esential sa urmezi un tratament bazat pe suplimente alimentare doar la recomandarea medicului, deoarece acestea pot contine substante la care esti alergica sau nu au un aport nutritional la fel de important pe cat iti imaginai.
suplimente alimentare
Asadar, este deosebit de important sa fii foarte atenta la alimentele pe care le pui in cos atunci cand mergi la cumnparaturi, deoarece unele dintre ele sunt capcane reale pentru frumusetea si sanatatea ta. Nu uita ca pe langa mancarurile care au un efect negativ asupra sanatatii pielii, exista si bauturi la fel de nocive. Printre cele mai daunatoare se numara bauturile cu un continut ridicat de cofeina si alcoolul. Consumate in exces, acestea cauzeaza deshidratare, dilatarea vaselor de sange si, implicit, aparitia petelor rosii, determina aspectul tern al pielii si aparitia ridurilor.
Daca vrei sa ai  o piele frumoasa si sanatoasa, evita aceste bauturi si alimente, hraneste-te sanatos, hidrateaza-te si apeleaza cel putin o data pe saptamana la mastile naturale pe care le poti pregati acasa.
Tu cu ce alimente ai completa aceasta lista?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu