Cutremurele de 8,6 şi 8,2 grade din Indonezia, provocate de ruperea scoarţei terestre în două
Cutremurele extrem de puternice care au avut loc în Oceanul Indian, în
largul Indoneziei, sunt provocate de spargerea progresivă a plăcii
tehtonice indo-australiene, care se rupe, la propriu, în două în largul
Insulei Sumatra, potrivit unor studii publicate miercuri, relatează AFP.Cutremurele "gemene" care au afectat nord-estul Oceanului Indian la 11 aprilie 2012 - primul cu o magnitudine de 8,6 şi al doilea cu o magnitudine de 8,2 - sunt excepţionale în mai multe privinţe.
Primul a fost cauzat de ruperea a cel puţin patru falii submarine în decurs de doar două minute şi 40 de secunde. El a fost urmat de ruperea unei a cincea falii, două ore mai târziu, lucru care a generat al doilea seism, explică Thorne Lay de la Universitatea California de la Santa Cruz şi colegii săi într-un studiu publicat de revista britanică Nature.
Un eveniment extrem de rar, aceste cutremure au afectat nucleul plăcii indo-australiene, în apropiere de Insula indoneziană Sumatra, ci nu joncţiunea celor două plăci, aşa cum se întâmplă de obicei.
"Ceea ce suntem pe cale să observăm aici este că placa indo-australiană se fragmentează în două plăci distincte", rezumă Thorne Lay.
"Acest proces geologic va necesita milioane de ani şi mii de alte cutremure la fel de puternice" pentru a reuşi să separe placa indiană de cea australiană, adaugă Keith Hoper de la Universitatea Utah, coautor al studiului.
Locul în care au loc aceste mişcări se află la o distanţă de peste 10.000 de kilometri de România.
Placa indo-australiană se deplasează către nord-est, însă mişcarea ei nu este uniformă. Pe de o parte, versantul indian al plăcii intră în coliziune cu Eurasia la nord-vest, împingând împotriva ei la nivelul lanţului muntos Himalaya de aproximativ opt milioane de ani. Pe de altă parte, versantul australian înaintează mai uşor, deoarece intră sub Insula Sumatra.
În această "zonă de subducţie", în largul Insulei Sumatra, au avut loc cutremurele de la Aceh (cu magnitudinea de 9,3) la 26 decembrie 2004, şi de pe Insula Nias (cu magnitudinea 8,7) în 2005.
Spre deosebire de seismul de la Aceh, care a declanşat un tsunami devastator soldat cu aproximativ 220.000 de morţi sau dispăruţi în aproximativ zece ţări vecine, în primăvară au fost înregistrate doar nişte valuri. Într-adevăr, în aprilie 2012, faliile care s-au rupt culisau orizontal una împotriva celeilalte, fără o mişcare verticală suficient de importantă pentru ca să creeze un val de adâncime.
În schimb, cele două cutremure din aprilie 2012 au provocat un număr foarte important de cutremure în lume, conform altui studiu publicat în revista Nature.
Potrivit lui Fred Pollitz de la US Geological Survey (USGS) şi colegilor săi, frecvenţa cutremurelor cu o magnitudine mai mare de 5,5 s-a multiplicat de cinci ori în primele şase zile de după aceste "cutremure gemene". Unele dintre ele au atins o magnitudine de 7, până în Mexic. Este vorba despre o putere şi o distanţă despre care cercetătorii americani afirmă că este exclus să poată caracteriza replicile clasice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu