marți, 9 octombrie 2012

Speculatorii renunta la cea mai puternica valuta din ultimii 3 ani. Tara nu cunoscuse recesiunea de 21 de ani

„Povestea de succes a dolarului australian se apropie de sfarsit”, spun analistii Admiral Markets. Cei 21 de ani fara recesiune din Australia s-ar putea incheia si ar necesita o reducere a dobanzii cheie la un minim istoric. Randamentul superior a dus la o apreciere istorica de aproape 90% a dolarului australian fata de dolar si euro in ultimii 3 ani, dar in ultimele saptamani a fost cea mai slaba valuta dintre cele majore.

  
 Speculatorii renunta la cea mai puternica valuta din ultimii 3 ani. Tara nu cunoscuse recesiunea de 21 de ani

Pericolul a fost simtit inca de saptamana trecuta de Banca Centrala a Australiei, care a redus dobanda de referinta cu 0.25%, la 3.25%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Suplimentar, investitorii in piata valutara se asteapta ca in proportie de 80% dobanda cheie sa fie redusa si in Noiembrie, iar relaxarea politicii monetare sa insumeze 100 de puncte procentuale pana in toamna anului viitor.
“Investitiile in resurse naturale vor atinge maximul anul viitor si ar putea fi la un nivel mai scazut decat ne asteptam“, a motivat guvernatorul RBA decizia care a luat prin surprindere investitorii.
Totodata, oficialii de la anitpozi sunt ingrijorati de perspectivele de incetinire economica din China, principalul partener de comert. “Investitorii speculeaza ca declinul exporturilor afecteaza bunastarea, veniturile si consumul, iar consecinta va fi o reducere a diferentialului de dobanda dintre dolarul australian si valutele ieftine precum dolarul, yenul sau euro, chiar daca economia locala este mai solida decat cea europeana sau americana”, explica analistii Admiral Markets declinul AUD-ului in piata valutara, care pe de alta parte ajuta sectorul manufacturier si turismul.

“Perspectivele sunt negative pentru AUD pe termen scurt si mediu, o revenire la paritate fata de USD fiind iminenta, iar un declin cel putin spre 0.94-0.96 foarte probabil. Ramane totusi o valuta sensibila la sentimentul fata de risc la nivel global, iar actualele conditii interne o fac extrem de vulnerabila in momente de panica. In cele din urma, tot AUD-ul va redeveni cea mai atractiva valuta, datorita resurselor uriase pe care Australia le detine si a faptului ca alternative atractive se gasesc cu greu, bancile centrale din SUA, Europa, Elvetia si Japonia recurgand la metode neconventionale de devalorizare“, prognozeaza economistii.
Admiral Markets AS este o companie licentiata in Uniunea Europeana pentru derularea activitatilor de investitii si brokeraj pe pietele financiare globale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu