miercuri, 10 octombrie 2012

Productia de petrol a Irakului se va dubla pana la sfarsitul deceniului. Schimbari in topul celor mai mari exportatori mondiali

Productia de petrol a Irakului se va dubla pana la sfarsitul acestui deceniu si va avea un rol esential pentru "sanatatea economiei mondiale. Pana in 2030 acest stat va deveni al doilea mare exportator la nivel mondial, dupa Arabia Saudita, arata un studiu realizat de Agentia Internationala pentru Energie, relateaza Financial Times.

 
 Productia de petrol a Irakului se va dubla pana la sfarsitul deceniului. Schimbari in topul celor mai mari exportatori mondiali
Irakul produce acum circa 3,2 milioane de barili de petrol pe zi. Economistul sef al AIE, Fatih Biro, a aratat ca Irakul va asigura 45% din cresterea ofertei de petrol, in actualul deceniu, informeaza Mediafax.
Daca estimarile AIE se vor confirma, cresterea ofertei de petrol provenite din Irak va modifica semnificativ balanta puterii in cadrul OPEC. Irakul ar devansa Iranul si Venezuela, devenind al doilea membru ca influenta in cartel, dupa Arabia Saudita.
Mai multe decenii de conflicte si sanctiuni internationale si-au pus amprenta asupra industriei petroliere irakiene, care a inceput insa sa isi revina in ultimii cativa ani.  Autoritatile de la Bagdad au semnat in ultimii ani contracte cu mai multe companii petroliere mari precum BP si Royal Dutch Shell, pentru cresterea productiei la unele dintre cele mai mari zacaminte din tara.
Exporturile irakiene de petrol au atins in septembrie 2,6 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.
Scenariului de baza al AIE arata ca exporturile irakiene de petrol va creste de peste doua ori, la 6,1 milioane de barili pe zi pana in 2020. Veniturile anuale aduse de aceste vanzari vor ajunge la o medie de 200 de miliarde de dolari pana in 2035.
Irakul ar deveni in 20 de ani un centru energetic major si ar avea un PIB egal cu cel actual al Arabiei Saudite.  Agentia avertizeaza totusi ca estimarea este valabila numai daca va fi aprobata legea hidrocarburilor, care sa reglementeze industria de profil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu