duminică, 14 octombrie 2012

FELIX BAUMGARTNER, în viaţă după SALTUL ISTORIC din STRATOSFERĂ

Austriacul Felix Baumgartner a sărit de la aproape 39 de kilometri, din stratosferă. Baumgartner a depăşit viteza sunetului!

 

UPDATE 21:15. Felix Baumgartner a ajuns cu bine la sol. Totul a mers perfect. Paraşuta l-a purtat cu siguranţă spre o zonă nelocuită din statul american New Mexico.
Libertatea.ro te invită să urmăreşti o fantastică GALERIE FOTO, cu toate momentele SALTULUI lui Felix Baumgartner:
FELIX BAUMGARTNER intră în ISTORIA OMENIRII. FOTOGRAFII FABULOASE de la SALTUL de la peste 38.000 de metri
Şi ceva momente dramatice:
FELIX BAUMGARTNER putea MURI. Clipe de COŞMAR: Înainte de SALTUL istoric de la 39 km, ceva s-a STRICAT
UPDATE 21:07. Felix Baumgartner a sărit de la aproape 39.000 de metri. Totul merge bine pentru austriac. Deja a doborât al doilea record! Felix este conştient, anunţă baza.
"Îngerul păzitor va avea grijă de tine", i-a spus mentorul Joe Kittinger înainte de săritură. Felix a bătut viteza sunetului, însă nu a reuşit să stabilească recordul pentru cea mai lungă cădere liberă (ca durată). Trei recorduri mondiale pentru austriac: cel mai înalt zbor cu balonul, saltul de la cea mai mare înălţime şi primul om care bate viteza sunetului în cădere.


UPDATE 21: Felix Baumgartner va sări de la circa 39.000 de metri. În primele 40 de secunde, ar trebui să atingă viteza sunetului. Capsula coboară un pic, câteva sute de metri, după depresurizare. Succes, Felix!
UPDATE 20:46. Balonul nu se mai opreşte. Felix Baumgartner a trecut de 38.500 de metri. Dacă va reuşi să sară, austriacul va stabili un record fantastic! Austriacul începe procedura dinaintea saltului.
UPDATE 20:40. Felix Baumgartner depăşeşte altitudinea propusă, 36.576 metri. Austriacul a trecut de 37 de kilometri şi balonul tot urcă. LIVE fantastic, în Youtube-ul de mai jos. Iată-l pe Baumgartner la 35 de km:


UPDATE 20:30. ISTORIE. Baumgartner bate primul record mondial. Balonul care îl poartă pe Felix în stratosferă a trecut de 34.668 de metri, altitudinea atinsă, în 1961, de Victor Prather şi Malcolm Ross.
UPDATE 20:20: Felix Baumgartner este la 31 de kilometri de Pământ. Totul merge bine până acum, viteza capsulei este constantă, condiţiile meteo sunt foarte bune. Rămâne de văzut ce va fi sus de tot!

Felix Baumgartner este ajutat la sol de o echipă condusă de legendarul Joseph Kittinger, în vârstă de 84 de ani. Americanul Kittinger este un fost ofiţer de aviaţie. A rămas celebru pentru misiunea Excelsior III când a făcut cea mai înaltă săritură cu parașuta. Joe Kittinger a sărit de la o înălţime de peste 31 de kilometri.
UPDATE 19:40. Felix Baumgartner a trecut de 20 de kilometri, distanţă la care temperatura aerului este de -63 de grade Celsius. Capsula se deplasează cu 30 de kilometri pe oră. Dacă această viteză rămâne stabilă, Felix va ajunge la 36.576 metri, distanţa de la care vrea să sară, în aproximativ jumătate de oră. VIDEO LIVE, mai jos în articol.
Baumgartner a trecut de "limita Armstrong". Dincolo de 19 km, un om nu poate supravieţui într-un mediu nepresurizat. Presiunea atmosferică la această altitudine este atât de mică, de 0.0618 atmosfere, încât apa fierbe la temperatura corpului uman.
UPDATE 19:20: Capsula care îl transportă în stratosferă pe Felix Baumgartner a ajuns la 16 kilometri de sol. Mai sunt 20 de kilometri până la "destinaţie", apoi Felix va sări, dacă va avea parte de condiţii meteo favorabile.
UPDATE 19:00: Felix Baumgartner este la peste 12.000 de metri de sol, iar temperatura de afară este de "doar" -56 de grade Celsius. Live-ul de pe Youtube nu poate face faţă celor 2,3 milioane de oameni care se uită în acelaşi timp.

UPDATE 18:30: Capsula în care se află Felix Baugartner s-a desprins de sol, cu ajutorul balonului special. În câteva zeci de minute, Felix ar trebui să ajungă la 36.576 metri, distanţă de la care are de gând să sară
UPDATE ora 15: Deşi trebuia să aibă loc la ora 15.00, ora Românie, saltul a fost din nou amânat din cauza vântului. Ora estimată pentru o nouă încercare este ora 19.00.

Saltul ar fi trebuit să se desfăşoare încă de acum două zile, deasupra statului american New Mexico, însă din cauza vântului puternic de la sol totul a fost amânat până astăzi.
Pericolul este enorm pentru Baumgartner, care va urca până la altitudinea dorită într-un balon, pentru că orice detaliu greşit îl poate costa viaţa. Austriacul va avea asupra lui doar un costum presurizat, în valoare de 200.000 de dolari, şi paraşuta.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu